Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞενοδοχείαΓκολφ - ποιοτικός τουρισμός!

Γκολφ – ποιοτικός τουρισμός!

Το γκολφ αποτελεί µία από τις σημαντικότερες εναλλακτικές µορφές ποιοτικού τουρισµού, συμβάλλοντας αφενός στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφετέρου στην αύξηση των τουριστών στη χώρα µας.

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Εκτιμάται ότι ανά τον κόσμο, 32.000 γήπεδα γκολφ φιλοξενούν άνω των 60 εκατ. γκολφέρ. Στην Ευρώπη μόνο, υπάρχουν σχεδόν 7 εκατ. άτομα που ασχολούνται με το άθλημα.

«Έχουν γίνει πολλές μελέτες που επαληθεύουν τον θετικό αντίκτυπο του αθλήματος στην κοινωνία και την οικονομία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Aegean και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Pro Am, Θεόδωρος Βασιλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ειδικότερα ο αθλητικός τουρισμός στον τομέα του γκολφ, μειώνει την εποχικότητα, προσελκύει τουρίστες υψηλού επιπέδου που δαπανούν πολλά χρήματα, ενισχύει την γκάμα και τη διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών και, κυρίως, βελτιώνει την εικόνα του προορισμού».

797

Από την πλευρά του ο Πέτρος Τουργκαΐδης, διευθυντής γκολφ στην Costa Navarino, μιλώντας στο debbiestravel.wordpress.com επισημαίνει ότι το γκολφ, έχει αποδειχθεί, ότι φέρνει ποιοτικό και καλό κόσμο, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό, η ουσία είναι ότι μεγαλώνει τη σεζόν, ειδικά εδώ στη Μεσσηνία, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, είναι ένα κομμάτι του τουρισμού, που θα φέρει τουρίστες για όλη τη χρονιά, για 12 μήνες» λέει ο κ. Τουργκαΐδης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, η Ελλάδα είναι η ιδανική για αυτό τον κλάδο του τουρισμού, «επειδή οι γκοφλέρ νιώθουν ότι εδώ υπάρχει η φιλοξενία, και συγκρίνοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία, οι χώρες αυτές δεν έχουν τη φιλοξενία που έχουμε εμείς» αναφέρει ο Πέτρος Τουργκαΐδης.

DSCN9901

Το προφίλ του γκολφέρ

Ποιος είναι ο χρόνος διαμονής ενός γκολφέρ, πότε συνήθως ταξιδεύει και τι ξοδεύει, κατά μέσο όρο;

«Ο γκολφέρ, το μίνιμουμ που έρχεται είναι μία εβδομάδα, έως δυο εβδομάδες, και το καλό είναι ότι είναι επαναλαμβανόμενος πελάτης» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Τουργκαΐδης και συνεχίζει «ο γκολφέρ έρχεται πέντε και έξι και επτά φορές, κάτι που δε συμβαίνει σε κλασικό προορισμό, και το καλό είναι ότι ο γκολφέρ φέρνει κι άλλους παίκτες. Επίσης, έρχεται και τους χειμωνιάτικους μήνες, που για αυτόν ο δικός μας χειμώνας είναι σαν Μάιος δικός του».

Το προφίλ του γκολφέρ δεν είναι πάντοτε ότι είναι ο πλούσιος, συνήθως είναι συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των 55–60 έως 80-85 ετών, άνθρωποι τακτοποιημένοι, που έχουν χρόνο αλλά και την οικονομική άνεση να κάνουν 4-5-6-7 ταξίδια, ετησίως. «Ειδικά οι Γερμανόφωνοι όταν τους αρέσει κάπου, πηγαίνουν πολλές φορές, είναι σπάνιο να πουν πάμε να δούμε κάτι καινούργιο» λέει ο διευθυντής του γκολφ στην Costa Navarino, Πέτρος Τουργκαΐδης, αναφέροντας ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη του γκολφέρ κυμαίνεται μεταξύ 200 – 250 ευρώ ημερησίως.

«Ο γκολφέρ θέλει καλό γήπεδο, καλό φαγητό, καλό κρασί, θέλει να περνάει καλά, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ακριβά γύρω του» συμπληρώνει ο κ. Τουργκαΐδης.

Η Ελλάδα στον γκολφικό χάρτη

Η Ελλάδα σιγά σιγά μπαίνει στον γκολφικό χάρτη, «ειδικά στην Ευρώπη, και ακούγοντας ότι θα κάνουμε το τρίτο, ίσως και το τέταρτο γήπεδο, εδώ στη Μεσσηνία», θα μπούμε πολύ δυναμικά στον χάρτη της Ευρώπης, και παγκόσμια πλέον» εξηγεί ο κ. Τουργκαΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα γήπεδο ίσον κανένα γήπεδο, «θέλει τουλάχιστον 2-3 γήπεδα, ανά προορισμό, για να ξεσηκώσει το ενδιαφέρον του γκολφέρ» αναφέρει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γήπεδα γκολφ, εκ των οποίων τα δυο βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, και από ένα σε Γλυφάδα (Αθήνα), Χερσόνησο Κρήτης, Αφάντου Ρόδου, Πόρτο Καρρά (Σιθωνία Χαλκιδικής), Κέρκυρα.

DSCN9902

Σ’ ότι αφορά το γήπεδο γκολφ στην Χερσόνησο, 24 περίπου χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι το πλειοψηφικό πακέτο του γκολφ Κρήτης έχει περάσει στην κατοχή του προέδρου της Aegean και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Pro Am Θεόδωρου Βασιλάκη.

Το συγκεκριμένο γήπεδο άνοιξε τον Οκτώβριο του 2003, καταλαμβάνει έκταση 720 στρ., είναι 18 οπών και σχεδιάστηκε από την PGA Design Consulting της Μεγάλης Βρετανίας. Βρίσκεται σε φυσικό περιβάλλον, σχεδιασμένο σε διεθνή πρότυπα της PGA, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές και απαιτήσεις των γκολφέρ και να είναι κατάλληλο για τη διεξαγωγή διεθνών τουρνουά.

Το Pro Am σε νούμερα

–  Το 11ο Aegean Pro Am διεξάγεται 22 – 25 Ιουνίου, στα δύο γήπεδα γκολφ της Costa Navarino, στη Μεσσηνία, στο «The Dunes Course» και «The Bay Course».

– Στα δέκα χρόνια διεξαγωγής του, το Aegean Pro-Am έχει φιλοξενηθεί µε επιτυχία σε διακεκριµένα γήπεδα γκολφ σε όλη την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006, στo γκολφ Χερσονήσου της Κρήτης, έως το 2008. Το 2009 η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο γκολφ Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, ενώ για δύο χρονιές -2010 και 2011- διοργανώθηκε στο The Dunes Course στη νεοσύστατη τότε περιοχή της Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Το 2012 διοργανώθηκε στο Aphrodite Hills Golf Resort στην Κύπρο ενώ από το 2013 επέστρεψε στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, όπου φιλοξενείται σε δύο γήπεδα γκολφ.

– Εδώ και δέκα χρόνια, το Aegean Pro Am, έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 500 ομάδες, περισσότερους από 2.000 παίκτες από 22 διαφορετικές χώρες σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα (τρία στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο). Έχει προσφέρει δε περισσότερα από 660.000 ευρώ για τις βραβεύσεις των επαγγελματιών παικτών ενώ έχει δωρίσει πάνω από 95.000 ευρώ σε 9 κοινωνικά ταμεία και συλλόγους σε Ελλάδα και Κύπρο.

– Το διεθνούς κύρους αθλητικό γεγονός τελεί υπό την αιγίδα της πιο αναγνωρισμένης ένωσης επαγγελματιών του γκολφ στην Ευρώπη, PGA, η οποία αποτελείται από 36 Εθνικές ομάδες (31 Ευρωπαϊκές και 5 διεθνείς). Συμμετέχουν δε περισσότεροι από 21.000 επαγγελματίες του γκολφ.

Tips

  • Η Costa Navarino, κοντά στην Πύλο, 50 περίπου χλμ. από το αεροδρόμιο «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας, ξεκίνησε το Μάιο του 2010, και έκτοτε αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας φήμης!
  • Εκτείνεται σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρ., με περισσότερο από 1 χλμ. αμμώδη παραλία και ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες, και διαθέτει δυο 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες, τις οποίες διαχειρίζεται η «Starwood Hotels & Resorts», δυο γήπεδα γκολ (σ.σ. στα σκαριά είναι να ετοιμαστεί και τρίτο, πιθανόν και τέταρτο), εστιατόρια, καφέ μπαρ, πισίνες, spa, χώρους εκπαίδευσης, χώρους για παιδιά, καταστήματα κ.ά.
  • Ήταν όνειρο ζωής του αείμνηστου Καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος είχε όραμα, να καθιερωθεί η γενέτειρά του, η Μεσσηνία, ως ένας από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.
  • DSCN9969

*

– Η Μεσσηνία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και ορίζεται βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Όρη, ανατολικά από τον Ταΰγετο, νότια από τον Μεσσηνιακό κόλπο και δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος.

– Πρωτεύουσά της η Καλαμάτα, ανατολικά η Κυπαρισσία, πιο κάτω τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι, η Μαραθούπολη – ή Μαράθι όπως τη λένε οι ντόπιοι-, η Πύλος χτισμένη αμφιθεατρικά, στο νότιο άκρο του όρμου του Ναυαρίνου, με το Κάστρο της. Σε απόσταση αναπνοής η περίφημη παραλία Βοϊδοκοιλιά και η λιμνοθάλασσα, σ το νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου η Μεθώνη με το Κάστρο, πιο κάτω η Φοινικούντα και στο Μεσσηνιακό Κόλπο η Κορώνη και το Πεταλίδι.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα