Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΑποδράσεις για την 25η Μαρτίου

Αποδράσεις για την 25η Μαρτίου

Βουνό ή θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι, παραδοσιακά χωριά ή όμορφες πόλεις; Για η αργία της 25ης Μαρτίου, η οποία πέφτει και Παρασκευή, σας προτείνω κοντινές και λίγο πιο μακρινές αποδράσεις, είτε για τριήμερο είτε για αυθημερόν. Φύγαμε;

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα αποτελούν ειδυλλιακό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Η πανέμορφη λίμνη και γραφικά δρομάκια του Κάστρου, οι όμορφες γειτονιές, τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία (Βυζαντινό, Αρχαιολογικό, Κέρινων Ομοιωμάτων κ.ά.), το Νησί στο οποίο θα φτάσετε με το καραβάκι, με το σπίτι -μουσείο του Αλή Πασά και όχι μόνο, είναι μερικοί από τους λόγους για να επισκεφτείτε την πόλη των Ιωαννίνων.

DSCN0188 Ioannina

Τα τσιπουράδικα, τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία με τα περίφημα γιαννιώτικα γλυκά είναι στα συν της πόλης. Κοντινές διαδρομές στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες (12 χλμ.) με την πανοραμική θέα, το σπήλαιο του Περάματος (5 χλμ.), η αρχαία Δωδώνη (20 χλμ.) κ.ά.

i

– Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Ιωάννινα (260 χλμ.) ταξίδι διάρκειας περίπου 2,5 ωρών.

– Για διαμονή, θα βρείτε ξενοδοχεία μέσα στην πόλη, ξενώνες εντός του Κάστρου αλλά και στις γύρω περιοχές.

Ζαγοροχώρια

Σαράντα έξι γραφικά χωριά πλούσια σε ιστορία και ομορφιά, με την πέτρα να κυριαρχεί παντού, με επιβλητικές εκκλησίες και αρχοντικά σπίτια, καλντερίμια και λιθόκτιστες βρύσες, με μουσεία, μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, φιλόξενoυς καφενέδες, παραδοσιακούς ξενώνες και τοπικές ζαγορίσιες γεύσεις.

Το Ζαγόρι χωρίζεται στο Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό. Τα περισσότερα χωριά είναι συγκεντρωμένα στο Κεντρικό Ζαγόρι, στο Δυτικό βρίσκονται τα περισσότερο γνωστά και αξιοποιημένα τουριστικά Αρίστη, Βίκος, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο ενώ στο Ανατολικό συναντάμε τη Βωβούσα, το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι κ.ά.

DSC_0092 Mikro Papigo

Στο Ζαγόρι και ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου, ο οποίος εκτείνεται στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Βόρειο όριο είναι η χαράδρα του Αώου και νότιο το φαράγγι του Βίκου. Στο Κεντρικό Ζαγόρι είναι Δίλοφο, οι Κήποι με το εντυπωσιακό τους τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα (ή Καλογερικό), το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, η Βίτσα, το Μονοδένδρι κ.ά. Εντυπωσιακή και η Σκάλα Βραδέτου στο ομώνυμο χωριό, όπου αξίζει να την κατεβείτε.

i

– Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη μέχρι τα Ιωάννινα θα διανύσετε 260 χλμ. Από κει ακολουθείτε τη διαδρομή για Καλπάκι για να προσεγγίσετε το Δυτικό Ζαγόρι. Από Ιωάννινα μέχρι την Αρίστη 48 χλμ., το Μεγάλο Πάπιγκο (58,5 χλμ.), το Μικρό Πάπιγκο (60,5 χλμ.). Για το Κεντρικό Ζαγόρι, από Ιωάννινα, στο 19ο χλμ. στο ύψος της Μεταμόρφωσης στρίβετε δεξιά. Το Μονοδένδρι απέχει 40 χλμ., οι Κήποι 38 χλμ., το Βραδέτο 49 χλμ.

– Στα Ζαγοροχώρια θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία για ευχάριστη διαμονή.

Λουτρά Λουτρακίου

Γνωστά και ως Πόζαρ, τα Λουτρά Λουτρακίου βρίσκονται σε μια πανέμορφη τοποθεσία,  γεμάτη πλατάνια, στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν. Η λουτρόπολη  διαθέτει υδροθεραπευτήριο με πισίνες και τεχνητούς καταρράκτες, ατομικούς λουτήρες, εσωτερικές πισίνες οι  οποίες λειτουργούν όλο το 24ώρο, και μια εξωτερική ολυμπιακών διαστάσεων. Ξεχωριστή ομορφιά στον  τόπο προσδίδουν ο φυσικός καταρράκτης 20 μ. και οι μικροί φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη λουτροθεραπεία σας.

DSC_0239 Pozar.JPG

Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό παλαιοντολογικό μουσείο των Λουτρών με απολιθώματα του σπηλαίου και μια μικρή λαογραφική συλλογή ενώ για τους φυσιολάτρες η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία, αναρρίχηση και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Στην είσοδο της λουτρόπολης υπάρχει λαϊκή αγορά με τοπικά προϊόντα όπως καυτερές πιπεριές γνωστές ως μπαχοβίτικες, τουρσιά, κάστανα, ζυμαρικά, βότανα, μπρούσκο τοπικό κρασί, μέλι,  μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με έμφαση στις διάφορες ποικιλίες από ντόπιο κεράσι και ροδάκινο.

i

  • Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε το δρόμο για Έδεσσα και στη συνέχεια για Αριδαία και Λουτρά Λουτρακίου. Τα λουτρά απέχουν 112 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 2,3 χλμ. από Λουτράκι και 12,5 χλμ. από Αριδαία.
  • Στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες και ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια ενώ θα βρείτε και ταβερνούλες με ψητά, σούβλες και μαγειρευτά.

Πήλιο

Είκοσι τέσσερα χωριά με πέτρινα αρχοντικά και παραδοσιακούς ξενώνες, δροσερές πλατείες με πλατάνια και όμορφες ορτανσίες, κρήνες με γάργαρο νερό, τρεχούμενα νερά, λιθόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια μέσα στο δάσος, μουσεία και γυναικείοι συνεταιρισμοί με τοπικά προϊόντα. Το Πήλιο ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου αφού συνδυάζει άριστα θάλασσα και βουνό.

DSC_0005 Makrinitsa.JPG

Δημοφιλή πηλιορείτικα χωριά η Πορταριά και η Μακρινίτσα, πιο πάνω τα Χάνια με το χιονοδρομικό κέντρο. Στο ανατολικό Πήλιο θα συναντήσετε τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, τον Κισσό, το Μούρεσι, την Νταμούχαρη με το γραφικό της λιμανάκι κ.ά.

Στο δυτικό Πήλιο ξεχωρίζουν οι Μηλιές με τη βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος» αλλά και το σταθμό που κάνει στάση ο ιστορικός Μουντζούρης. Πιο πάνω είναι η Βυζίτσα με τα αρχοντικά της, οι Πινακάτες, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας με θέα στον Παγασητικό κ.ά.

Αυθεντικός και μακριά από το έντονο τουριστικό ρεύμα ο Άγιος Λαυρέντιος (20 χλμ. από Βόλο) με το ομώνυμο μοναστήρι, ξενώνες, ταβερνάκια, όμορφη πλατεία.

i

– Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την εθνική οδό για Αθήνα και βγαίνετε στην έξοδο για Βόλο (204 χλμ.). Από κει, είτε ανηφορίζετε για Πορταριά και Χάνια, είτε πηγαίνετε παραλιακά για το δυτικό και το ανατολικό Πήλιο. Από Βόλο μέχρι την Πορταριά 16 χλμ., Μακρινίτσα 18 χλμ., Χάνια 28,5 χλμ., Ζαγορά 45 χλμ., Τσαγκαράδα 55 – 60 χλμ.

– Για διαμονή, στα περισσότερα χωριά του Πηλίου θα βρείτε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα για όλα τα βαλάντια. Επίσης, στην πόλη του Βόλου λειτουργούν ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις.

Άγιος Δημήτριος Πιερίας

Ο Άγιος Δημήτριος Πιερίας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 820 μ. και ατενίζει τη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Στο κέντρο του χωριού είναι η ομώνυμη εκκλησία, το σχολείο, 4-5 καφενεία ενώ αξίζει μια βόλτα στα δρομάκια. Οι μόνιμοι κάτοικοι υπολογίζονται περί τους 500 οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία -καπνά, φασόλια, πατάτα, καρύδια, κάστανα, κεράσια και τελευταία με τα αρωματικά φυτά όπως τσάι Ολύμπου, ρίγανη κ.ά.

DSC_0094 Ag. Dimitrios.JPG

Από τον Άγιο Δημήτριο ακολουθώντας το δρόμο για το χωριό Καλύβια (20 χλμ.), συνεχίζετε για το καταφύγιο Χρηστάκη (+ 15 χλμ. χωματόδρομος). Από κει, σε δυόμιση περίπου ώρες φτάνετε στην κορυφή του Μύτικα, στον Όλυμπο.

Άλλες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι το Λιβάδι Ολύμπου (14 χλμ.),  η Πέτρα Ολύμπου (19 χλμ.), το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, η διαδρομή από τα Φωτεινά στα Σκοτεινά  (12 χλμ. χωματόδρομος), από Πέτρα για Κοκκινοπηλό (20 χλμ. χωματόδρομος), από Πέτρα για τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον, η Άνω Μηλιά κ.ά.

i

  • Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, βγαίνετε στο ύψος της Κατερίνης και συνεχίζετε για χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και Ελασσόνα. Για τον Αγ. Δημήτριο Πιερίας θα διανύσετε συνολικά 99 χλμ. ενώ για την Πέτρα 94 χλμ.
  • Για διαμονή στον Αγ. Δημήτριο λειτουργεί ο ξενώνας «Δημάτης» η ιστορία του οποίου μετράει από το 1928, όταν λειτουργούσε και ως χάνι. Στις μέρες μας λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, κυνήγι και μαγειρευτά και ξενώνας τα δωμάτια του οποίου έχουν ανακαινιστεί. Επίσης, σε απόσταση 3 χλμ. από τον Αγ. Δημήτριο θα συναντήσετε το «Κτήμα Μπέλλου, μακεδονικής αρχιτεκτονικής κτίσμα με ξενώνα, εστιατόριο, αυτόνομα σπιτάκια, αγρόκτημα με αρωματικά βότανα, πισίνα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέσπες

Στο νομό Φλώρινας συναντάμε τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα με τους γραφικούς τους οικισμούς. Η περιοχή των Πρεσπών είναι χαρακτηρισμένη ως εθνικός δρυμός και υγρότοπος Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας και είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας είναι οι Ψαράδες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζονται και για ασκηταριά, στα οποία φτάνετε με βάρκα από το λιμανάκι τους. Αλλα χωριά είναι το Πλατύ, ο Λαιμός, ο Άγιος Γερμανός με τα πετρόχτιστα σπίτια και την ομώνυμη εκκλησία με τις τοιχογραφίες από τον 11ο αιώνα.

Στη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που συνδέεται με πεζογέφυρα και εκεί ξεχωρίζει η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου του 10ου αιώνα. Στο νησάκι υπάρχει η δυνατότητα για διαμονή και φαγητό.

DSC_0088 Ag. Axilleios.JPG

i

– Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό (ή την παλιά διαδρομή από Έδεσσα) για Φλώρινα (190 χλμ.) και από κει συνεχίζετε για Πρέσπες. Από Φλώρινα μέχρι τους Ψαράδες 57 χλμ., Αγ. Γερμανός 50 χλμ., Αγ. Αχίλλειος 53 χλμ.

– Για τη διαμονή σας, στα χωριά των Πρεσπών θα βρείτε όμορφους ξενώνες που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Κερκίνη

Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους της διεθνούς σύμβασης της Συνθήκης Ραμσάρ, σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος.

DSC_0137 Kerkini.JPG

Ο υγρότοπος της Κερκίνης φιλοξενεί το 80% περίπου του συνολικού πληθυσμού βουβαλιών της χώρας. Βεβαίως, φημίζεται και για τα πολλά είδη πτηνών που συχνάζουν στην περιοχή όπως οι κορμοράνοι, τα φλαμίνγκο, οι τσικνιάδες, οι πελεκάνοι κ.ά.

Στο Ακριτοχώρι βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, με αγιορείτικη μοναστηριακή αρχιτεκτονική. Χτίστηκε το 1981 πάνω στο διεθνές περιπατητικό μονοπάτι Ε 4/6 και έχει υπέροχη θέα προς τη λίμνη. Είναι και η Βυρώνεια με το ενυδρείο της και το σιδηροδρομικό σταθμό που έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό καφενείο, ενώ σε κοντινή απόσταση από την Κερκίνη βρίσκονται τα Πορόια, τα Ανω και τα Κάτω.

i

– Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Σέρρες και στη συνέχεια πινακίδες για Κερκίνη. Θα διανύσετε 95 χλμ.

– Στην Κερκίνη θα έχετε τη δυνατότητα για περιήγηση με κανό ή βάρκα στη λίμνη, ορεινή πεζοπορία, ενοικίαση ποδηλάτου βουνού, εκδρομή με 4×4 κ.ά. Θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες για ευχάριστη διαμονή και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές συνταγές, ψητά, λιμνίσια ψάρια κ.ά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα