Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΠάσχα στη Σικελία, τη Μεγάλη Ελλάδα και τα ελληνόφωνα χωριά!

Πάσχα στη Σικελία, τη Μεγάλη Ελλάδα και τα ελληνόφωνα χωριά!

Μια μοναδική εμπειρία θα ζήσετε όλοι όσοι ταξιδέψετε στη Νότια Ιταλία, εκεί όπου το μεγαλείο της Ελλάδας έχει αφήσει βαθύ και ανεξίτηλο αποτύπωμα!

Οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν και εμείς σας προτείνουμε ένα 6ήμερο ταξίδι στη Σικελία, τη Μεγάλη Ελλάδα και τα ελληνόφωνα χωριά. Εκεί, όπου θα γνωρίσετε το ελληνικό στοιχείο στη Μεγάλη Ελλάδα.

Θα ακούσετε την ιδιωματική διάλεκτο ‘γκρίκο’ που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελληνική γλώσσα, θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Τι λέτε, ξεκινάμε;

Μια μοναδική εμπειρία θα ζήσετε όλοι όσοι ταξιδέψετε στη Νότια Ιταλία! Στη φωτογραφία το γραφικότατο Αλμπερομπέλο!

Αλμπερομπέλο, ελληνόφωνα χωριά, Λέτσε

Θα αναχωρήσετε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με προορισμό σας το Μπάρι, νότια της Ιταλίας, παλιά ελληνική αποικία στην περιφέρεια της Απουλίας.

Από εκεί θα αναχωρήσετε για το Αλμπερομπέλο το χωριό που μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, και που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θα περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και θα θαυμάσετε τα κατάλευκα σπίτια με τις χαρακτηριστικές πυραμιδωτές, θολωτές ή κωνικές σκεπές από ασβεστολιθικές πλάκες (τους περίφημους τρούλους) στολισμένες με αποτροπαϊκά σύμβολα (ήλιους, σταυρούς, ζώδια κ.λ.π.).

Οι χαρακτηριστικές πυραμιδωτές, θολωτές ή κωνικές σκεπές από ασβεστολιθικές πλάκες στα σπίτια του Αλμπερομπέλο

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσετε για την καρδιά της ελληνόφωνης παρουσίας. Είναι μια περιοχή νότια από την πόλη του Λέτσε, βρίσκεται στην χερσόνησο Σάλεντο και κατοικείται από τους Γκρίκο, οι οποίοι μιλούν την ελληνική  διαλεκτό των Γκραικάνικων ή Κατωιταλικών.

Αποτελείται από 11 χωριά ανάμεσα στα όποια είναι τα Καλημέρα, Μαρτάνο, Ζολίνο, Στερνατία. Θα έχετε χρόνο για μια σύντομη  περιήγηση και στη συνέχεια θα αναχωρήσετε για τον Τάραντα, αποικία της Σπάρτης στη Νότιο Ιταλία. Ιδρύθηκε το 706 π.Χ. και στη συνέχεια πήρε το όνομα του γιου του Ποσειδώνα και της τοπικής νύμφης. Το πρώτο βράδυ θα διανυκτερεύσετε σε ξενοδοχείο στην περιοχή της πρωτεύουσας του μπαρόκ, το Λέτσε.

Τάραντας και Ρήγιο

Αφού πάρετε το πρόγευμα στο ξενοδοχείο σας θα αναχωρήσετε για τις νοτιοδυτικές περιοχές της Ιταλικής χερσονήσου. Θα περάσετε από το Μεταπόντιο, τη Σύβαρη, την Κοζέντσα και το απόγευμα θα φτάσετε στο Ρήγιο όπου και θα διανυκτερεύσετε.

Το Ρήγιο βρίσκεται στην παλιά Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) και ιδρύθηκε το 720 π.χ. στην Καλαβρία. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Εύβοια και το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Ερυθρά.

Την τρίτη μέρα θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο, όπου και θα δείτε τους ξακουστούς «Πολεμιστές του Ριάτσε», δύο μοναδικά αρχαία ελληνικά μπρούντζινα αγάλματα που φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.

Στη συνέχεια το φεριμπότ θα σας μεταφέρει απέναντι στο μεγαλύτερο νησί της Νότιας Ευρώπης με το τριγωνικό σχήμα. Η πρώτη πόλη, η Μεσσήνη, βρίσκεται απέναντι από τα στενά «της Σκύλας και της Χάρυβδης». Μεσσήνη είναι η αρχαία Ζάγκλη που  ιδρύθηκε τον 8ου αιώνα π.Χ.

Ναός δωρικού ρυθμού στον Τάραντα

Θα συνεχίσετε για τις βόρειες  ακτές της Σικελίας -το νησί με τα έντονα χρώματα, τα υπέροχα κεραμικά και την πλούσια ιστορία. Επόμενη στάση η γραφικότατη Κεφαλού, όπου θα επισκεφθείτε τη γραφική Πιάτσα Ντουόμο και το νορμανδικό καθεδρικό ναό με τα βυζαντινά ψηφιδωτά.

Αφήνετε πίσω σας την Κεφαλού και συνεχίζετε για το Παλέρμο, τη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας. Εκεί θα διανυκτερεύσετε το τρίτο βράδυ.

Παλέρμο, η μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας

Παλέρμο και Μοντρεάλε

Την τέταρτη μέρα της εκδρομής σας θα περιηγηθείτε στο Παλέρμο, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Πελεγκρίνο. Υπήρξε αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες και οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως σταθμό στα ταξίδια τους. Θα περιηγηθείτε στο Βασιλικό Παλάτι – έδρα των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας και σήμερα του Κοινοβουλίου της- στον καθεδρικό ναό, την Πιάτσα Πρετόρια με το Σιντριβάνι της Ντροπής, στο Μέγαρο της Γερουσίας και την εκκλησία της Μαρτοράνα με τα περίφημα βυζαντινά.

Θα δείτε τα δυο θέατρα της πόλης  Politheama και Massimo,  χαρακτηριστικά μνημεία από την αραβική, νορμανδική και ισπανική παρουσία στην πόλη και την ιστορική διασταύρωση ανάμεσα στη via Makenda – via Roma με τα εντυπωσιακά αγάλματα.

Το απόγευμα θα έχετε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφτείτε την αγορά της πόλης και να περπατήσετε στα γραφικά της δρομάκια.

Στο Παλέρμο, αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες και οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως σταθμό στα ταξίδια τους

Παλέρμο, Ακράγαντας, Ταορμίνα, Κατάνια

Την πέμπτη ημέρα της εκδρομής σας θα διανύσετε 380 χλμ. Αφού πάρετε το πρωινό σας θα αναχωρήσετε για το νότιο τμήμα της Σικελίας και τη φημισμένη κοιλάδα των ναών.

Στον Ακράγαντα, μια από τις επιφανέστερες πόλεις της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας θα θαυμάσετε τους 10 ιστορικούς ναούς από τον 5ου αιώνα π.Χ. Το ιστορικό κέντρο ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η εκδρομή σας συνεχίζεται ανατολικά για την  περιοχή της Κατάνιας, εκεί όπου  βρίσκεται ένα από τα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, η Αίτνα, στα 3.330 μέτρα.

Στους πρόποδες της Αίτνας είναι κτισμένη η γραφική και αριστοκρατική Ταορμίνα, με την υπέροχη πανοραμική θέα στο Ιόνιο πέλαγος! Το σημαντικότερο αξιοθέατο στην Ταορμίνα είναι το αρχαίο θέατρο του Ταυρομενίου ή αλλιώς γνωστό ως το ελληνικό θέατρο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στη Σικελία, μετά το θέατρο των Συρακουσών.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στην Ταορμίνα είναι το αρχαίο θέατρο του Ταυρομενίου ή αλλιώς γνωστό ως το ελληνικό θέατρο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στη Σικελία

Τελευταίος σταθμός η Κατάνια όπου θα φτάσετε το βράδυ και εκεί θα διανυκτερεύσετε.

Κατάνια, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας

Κατάνια – Συρακούσες 

Την έκτη – και τελευταία- μέρα της εκδρομής σας θα αναχωρήσετε για τη νοτιοανατολική Σικελία. Θα επισκεφτείτε τη σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Σικελία, την πατρίδα του Αρχιμήδη, τις περίφημες Συρακούσες.

Συρακούσες, η σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Σικελία. Στο βάθος η Αίτνα

Η πόλη ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Τενεάτες αποίκους. Η πόλη ήταν στολισμένη από θαυμάσια ανάκτορα, όπως αυτό του Ιέρωνα, και περίφημους ναούς της Αρτέμιδας, της Αθηνάς, από την κρήνη Αρέθουσα και το περίφημο θέατρο των Συρακουσών. Θα δείτε την Ορτυγία, το αυτί του Διονυσίου και το κάστρο του Μανιάκη. Θα έχετε ελεύθερο χρόνο στη σημαντικότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας και στη συνέχεια θα επιστρέψετε στην Κατάνια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η υπέροχη εκδρομή σας και από το αεροδρόμιο της Κατάνια θα επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο για την πτήση της επιστροφής.

*

-Το ταξίδι που μόλις σας περιγράψαμε πραγματοποιεί το ταξιδιωτικό γραφείο Mazi Travel (τηλ. 2310 238025, 210 6927000).

Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου από Θεσσαλονίκη με προορισμό το Μπάρι. Η τιμή του πακέτου ξεκινάει από τα 495 ευρώ σε δίκλινο. Στην τιμή περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων με πρωινό, περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής, έμπειρο αρχηγό – συνοδό του γραφείου, ασφάλεια αστικής ευθύνης/επαγγελματικής ευθύνης. Δεν περιλαμβάνονται φόροι αεροδρομίου (145 ευρώ), φόροι πόλεων, είσοδοι σε μουσεία και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα