Ο ντοντουρμάς της Πόλης κατακτά και τη Θεσσαλονίκη!

1
37
views

«Να σου προσφέρω ένα χωνάκι αρωματικό ντοντουρμά; Είναι το βασικό μας προϊόν» μου λέει ο Ηλίας Τσαρουχάς, διευθυντής της εταιρίας MADO, με τα αυθεντικά ανατολίτικα γλυκά!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

dodourmas

Είναι αρωματικό, έχει πλούσια γεύση και μαστιχωτή υφή’ αναφερόμαστε στο παγωτό ντοντουρμά, το οποίο παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και σκόνη από σαλέπι!

Το παγωτό Maras παρασκευάζεται με κατσικίσιο γάλα και σκόνη σαλεπιού. Το σαλέπι του δίνει την μαστιχωτή υφή, ενώ το κατσικίσιο γάλα του δίνει την πλούσια γεύση. Είναι ένα παγωτό που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι ελαφρύ και συνδυάζεται εύκολα με σιρόπι, φρούτα ή άλλα γλυκά!

Η ιστορία του παγωτού Maras και της εταιρείας MADO ξεκινάει 300 χρόνια πριν στην περιοχή Καχραμανμαράς της Τουρκίας. Θα χρειαστεί να περάσουν 150 χρόνια για να ανοίξει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην περιοχή και αυτό είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο Mado, το όνομα του οποίου είναι Yasar Patisserie.

Το 1965 ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο πάγου, η παραγωγή αυξάνεται σημαντικά, το παγωτό μπορεί να διατηρηθεί ακόμα περισσότερο και η δεύτερη γενιά της οικογένειας MADO διευρύνει τα καταστήματά της.

Το 1983 η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αγορά σύγχρονων μηχανών επιτρέπουν στην MADO να παράγει 200 κιλά παγωτού την μέρα, με 12 άτομα προσωπικό σε ένα χώρο 300 τ.μ. Το 1992 ανοίγει το πρώτο κατάστημα MADO στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας σύγχρονων καταστημάτων που αναπτύσσεται διαρκώς. Σήμερα παράγονται 120 τόνοι παγωτού την ημέρα.

team

2 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Όχι με ένα, αλλά με δυο καταστήματα, ετοιμάζεται να κάνει δυναμικά την εμφάνισή της η εταιρία και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα πολύ σύντομα.

Όπως εξηγεί στο debbiestravel.gr ο διευθυντής των δυο καταστημάτων Ηλίας Τσαρουχάς, πρόκειται για μια επένδυση 700.000 ευρώ, ενώ τα δυο καταστήματα θα απασχολούν 54 άτομα.

ilias

Νούμερο ένα προϊόν της εταιρίας είναι αναμφίβολα ο ντοντουρμάς, και ακολουθούν το κιουνεφέ (αλμυρό κανταΐφι με ζεστό σιρόπι και φιστίκια Αιγίνης), το σαλέπι (σ.σ προέρχεται από τις ρίζες τις άγριας μωβ μωβ Ορχιδέας Orchis Mascula ή αλλιώς σερνικοβότανο. Οι ξηροί βολβοί αυτού του φυτού αλέθονται και προσφέρουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκόνη, το γνωστό σαλέπι) και το τσάι.

«Στην Τουρκία υπάρχουν 350 καταστήματα’ ήθελαν να αναπτυχθούν στη Βαλκανική χερσόνησο. Τους πείσαμε να ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, που είναι ένα εργαστήρι γεύσεων» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο κ. Τσαρουχάς και συνεχίζει «εφόσον, τα καταστήματα πετύχουν στη Θεσσαλονίκη, τότε θα πετύχουν και σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια».

glyko

Tips

Το πρώτο κατάστημα Mado θα ανοίξει επί της Βενιζέλου 8, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 20 Νοεμβρίου.

-Το δεύτερο κατάστημα Mado θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 20 Ιανουαρίου του 2017, επί της Λεωφόρου Νίκης 65, στο ύψος του Λευκού Πύργου. (σ.σ. πρόκειται για ένα ακίνητο επί της παραλιακής οδού, ‘μαγαζί γωνία’, το οποίο για πάρα πολύ καιρό παρέμενε ανοίκιαστο).

-Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνος ανάπτυξης και διαχείρισης των καταστημάτων Mado στη Θεσσαλονίκη είναι ο Στέφανος Χατζημανώλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται και ως τουριστικός πράκτορας.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μένει να πετύχουν τα καταστήματα για να αποδείξουν οι Θεσσαλονικείς ότι είναι τα γνήσια γιουσουφάκια της νεότερης Ελλάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ