Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΕυρώπηΗ Ιταλία όπως μας την αφηγείται η θάλασσα!

Η Ιταλία όπως μας την αφηγείται η θάλασσα!

«L’ Italia, che il mare racconta», με άλλα λόγια, Η Ιταλία όπως μας την αφηγείται η θάλασσα, είναι ο τίτλος του προγράμματος «SIGNA MARIS» που προωθεί το Ελληνο Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Είναι ένας συνδυασμός του τουριστικού προϊόντος, έχοντας ως βάση τις μαρίνες, ως πύλες πρόσβασης στο έδαφος, για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» είπε ο επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας και πρόεδρος του Ελληνο Ιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σαραντόπουλος, στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης του «SIGNA MARIS»: Προώθηση της Νότιας Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε σε χώρο της Θεσσαλονίκης, με φόντο – τι άλλο;- τη μαρίνα στη Νέα Κρήνη.

DSCN9778

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο χαίρει την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΝΟΑΘ) με στόχο την ανάδειξη του ναυταθλητισμού, της ιστιοπλοΐας και γενικότερα τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

DSCN9785

«Μπλε» οικονομία

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις περιφέρειες της Νότιας Ιταλίας -Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία και Σικελία- και μεταξύ άλλων γίνεται προώθηση του τουριστικού προϊόντος που έρχεται από τη θάλασσα.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ελληνο Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Marco Della Puppa, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά σκάφη, τα οποία αποτελούν το 7,2% του συνόλου.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 181.000 ιταλικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την οικονομία της θάλασσας, απασχολώντας περίπου 792.000 εργαζόμενους.

Από αυτές τις επιχειρήσεις παράγονται περί τα 44 εκατ. ευρώ, προστιθέμενη αξία ίση με το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο παραπάνω ποσό προστίθεται και το ποσό κατανάλωσης στην τοπική αγορά, ίσο με 81,2 εκατ. ευρώ (5,6 του ΑΕΠ) για ένα σύνολο – στην αλυσίδα εφοδιασμού της θάλασσας – ίσο με 124,9 εκατ. ευρώ (8,6% του ΑΕΠ).

«Στην Ιταλία ο τουρίστας ξοδεύει κατά μέσο όρο 40 – 48 ευρώ την ημέρα, για το φαγητό του, τις μετακινήσεις του, την επίσκεψή του σε αξιοθέατα κ.ά.» ανέφερε ο κ. Della Puppa, στο πλαίσιο της παρουσίασης συμπληρώνοντας, «εκείνος ο τουρίστας που έρχεται με σκάφος, και όταν έχει κίνητρα, τότε θα ξοδέψει από 50 – 80 ευρώ την ημέρα».

DSC_0070

38 τουριστικά λιμάνια

«Τα τουριστικά λιμάνια ως πύλες πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά και τα αξιοθέατα της Νότιας Ιταλίας. Μια καλή πρακτική και για την Ελλάδα.» είναι ο τίτλος του προγράμματος «SIGNA MARIS». Ενός προγράμματος του υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού (MiBACT) – Ενδιάμεσος Φορέας του POIn «Πολιτιστικά, φυσικά αξιοθέατα και  τουρισμός», το οποίο προωθεί τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο καθώς και τις τοπικές γεύσεις, μέσα από τη γέννηση ενός νέου τουριστικού συστήματος που συνδυάζει και ενσωματώνει γη και θάλασσα.

Τα τουριστικά λιμάνια που σήμερα συμμετέχουν στο δίκτυο «SIGNA MARIS» είναι 38: από δέκα στην Καμπανία, την Απουλία και τη Σικελία και οκτώ στην Καλαβρία.

Γίνονται δε η αφετηρία 128 διαδρομών μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τις ομορφιές ενός τοπίου μοναδικό στον κόσμο. Σ’ αυτές προστίθενται οι 183 διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές, τα 4 αεροδρόμια και βεβαίως τα τυπικά οινογαστρονομικά προϊόντα.

Σ’ ότι αφορά τις προοπτικές του προγράμματος για το 2016, εξετάζεται η επέκταση των περιοχών, από 4 που είναι σε 20, από τα 38 λιμάνια στα 200, και από τις 150 περίπου διαδρομές στις 1.000.

Η πλατφόρμα

Ολες οι πληροφορίες για το έργο, το δίκτυο των λιμένων που συμμετέχουν και οι προτεινόμενες διαδρομές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα: www.signamaris.it  σε πέντε γλώσσες. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού με εύκολη πρόσβαση, η οποία αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν την τουριστική προσφορά των τεσσάρων περιφερειών  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Tips

Αυθεντικά ιταλικά προϊόντα

– Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάλυση από τον καθηγητή του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Χρήστου, στο τμήμα διοίκησης και τουρισμού, για το πώς ένα πρόγραμμα το οποίο είναι στημένο γύρω από τη βιωματική εμπειρία,  επηρεάζει τους επισκέπτες και πόσο ωφελεί τους εμπλεκόμενους,

DSCN9783

με την παρουσίαση του ΝΟΑΘ καθώς και με την υποστήριξη από τη γενική γραμματέα υπουργείου Εξωτερικών, κα. Τεκτονίδου.

DSCN9787

– Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, πρόεδροι Επιμελητηρίων (σ.σ. ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνο Τουρκικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλη από το δς του ΕΒΕΘ κ.ά.),

WP_20151111_008

τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού κ.ά.

DSCN9790

– Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αυθεντικά ιταλικά προϊόντα, από τις περιοχές της Νότιας Ιταλίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και με ιταλικό κρασί.

DSCN9768

DSCN9766

DSCN9776

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα