Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη«Η δουλειά γίνεται μέσα στο αμπέλι!»

«Η δουλειά γίνεται μέσα στο αμπέλι!»

«Για να έχεις καλό και ποιοτικό κρασί, φιλοσοφία μας είναι ότι η δουλειά γίνεται μέσα στο αμπέλι» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο οινοπαραγωγός Θανάσης Αρβανιτίδης, από το ‘Κτήμα Αρβανιτίδη’.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

 

%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-2

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, στην ημιορεινή περιοχή του Ασκού, μόλις 50 χλμ., και σε υψόμετρο 500 μέτρων, απλώνονται οι αμπελώνες του ‘Κτήματος  Αρβανιτίδη’.

Σε 70 στρέμματα τα αμπέλια δροσίζονται, εκεί όπου τα αργιλοπηλώδη εδάφη, ο νοτιοδυτικός προσανατολισμός του αμπελώνα, καθώς και η ανοδική αύρα από τη λίμνη Κορώνεια, παίζουν το σημαντικότερο παράγοντα για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Ο φετινός τρύγος έχει ολοκληρωθεί, σ’ ότι αφορά τα λευκά και τα ερυθρά, ωστόσο, ένα μέρος από την ποικιλία Ξινόμαυρο, τρυγιέται σήμερα και αύριο. «Πρέπει να έχεις υπομονή και να περιμένεις» λέει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης , ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Γιώργο, δημιούργησαν τον αμπελώνα το 1999’ στη θέση ενός παλιού αμπελιού της οικογένειας.

%ce%ba%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b7-photo-5 Ο Θανάσης (αριστερά) και ο Γιώργος Αρβανιτίδης

Και όπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική, τόσο για τις λευκές ποικιλίες όσο και για τις ερυθρές.

6 ετικέτες από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες

«Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες ετικέτες σας;» ρώτησα τον Θανάση, απαντώντας μου, «η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο». Δυο ποικιλίες οι οποίες φυτεύτηκαν το 2009 και οι οποίες αποτελούν τη βάση των κρασιών του κτήματος.

Και σ’ ότι αφορά τη νέα ετικέτα, η οποία κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, πέρυσι,-το Ροζέ Ξινόμαυρο-, έχει χρώμα λαμπερό, με άρωμα φραγκοστάφυλου και την τυπική φρεσκάδα του ξινόμαυρου.

rosexinomavroarvanitidi-small

Εκτός από τις ελληνικές ποικιλίες, το ‘Κτήμα Αρβανιτίδη’ φυτεύει και γαλλικές ποικιλίες, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με Nebbiolo και Barbera. Να σημειωθεί ότι η βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζεται στο σύνολο του αμπελώνα.

«Ο κόσμος να στραφεί στο εμφιαλωμένο κρασί!»

Η υπομονή, οι σωστές αποφάσεις και η πολύ δουλειά είναι τρεις λέξεις που, σύμφωνα με τον Θανάση, χαρακτηρίζουν το ‘Κτήμα Αρβανιτίδη’.

Ωστόσο, ένα άλλο ζήτημα που θίγει είναι το γεγονός στην επιλογή του Έλληνα, να πίνει χύμα κρασί. «Ο κόσμος να στραφεί στο εμφιαλωμένο κρασί’ έτσι ξέρει τι πίνει» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Θανάσης Αρβανιτίδης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «έτσι, αξιολογούμαστε και εμείς, οι οινοπαραγωγοί, στην κάθε φιάλη που θα καταναλωθεί».

Σ’ ότι αφορά το κόστος ενός εμφιαλωμένου κρασιού, σε μια ταβέρνα, σε ένα εστιατόριο, όπως λέει ο κ. Αρβανιτίδης, το να πιεις ένα λίτρο χύμα κρασί, έχει περίπου το ίδιο κόστος με ένα εμφιαλωμένο, στην κατηγορία των οικονομικών εμφιαλωμένων κρασιών.

«Με το εμφιαλωμένο κρασί, ξέρουμε τι πίνουμε» λέει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Αρβανιτίδης.

Άσχετοι με το κρασί

Τέλος, σ’ ότι αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο κρασί, ο οινοπαραγωγός επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που της έχει επιβληθεί αυτός ο φόρος.

«Το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να αυξήσουν τις ‘μαύρες’ πωλήσεις στα χύμα κρασιά, και να φρενάρει τις πωλήσεις των εμφιαλωμένων κρασιών» επισημαίνει, με τόνο αγανάκτησης ο οινοπαραγωγός Θανάσης Αρβανιτίδης και συμπληρώνει «οι άνθρωποι που εφαρμόσανε αυτόν τον φόρο είναι άσχετοι με το κρασί!».

%cf%84%cf%81%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%82-2015

Tips

-Η ετήσια παραγωγή του ‘Κτήματος Αρβανιτίδη’ κυμαίνεται στις 60.000 φιάλες, εκ των οποίων το 60% πηγαίνει στις εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αμερική.

-Οι ετικέτες που παράγει το κτήμα είναι, ‘Μαλαγουζιά’, ‘Ξινόμαυρο’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’, ‘Rose Ξινόμαυρο’ και ‘Cabernet – Merlot’.

-To ‘Κτήμα Αρβανιτίδη’ βρίσκεται στον Ασκό (κοντά στον Σοχό), σε απόσταση 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, και επισκέψεις πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 23950 61626, www.arvanitidis-winery.gr).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα