Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΧαλκιδική: Τα ‘άκρα’ της τουριστικής σεζόν

Χαλκιδική: Τα ‘άκρα’ της τουριστικής σεζόν

«Το ζήτημα για εμάς είναι τα ‘άκρα’ της σεζόν’ ολόκληρος ο Μάιος, ολόκληρος ο Οκτώβριος» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος.

Συνέντευξη στη Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

grigoris-tasios

Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης διετίας, τα ‘άκρα’ της σεζόν, δηλαδή η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. «Για τη Βόρεια Ελλάδα ολόκληρος ο Μάιος, ολόκληρος ο Οκτώβριος, για τη Νότια Ελλάδα ολόκληρος ο Απρίλιος, ολόκληρος ο Νοέμβριος» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιμήκυνση θα δώσει και περισσότερες ημέρες εργασίας, και μεγαλύτερο τζίρο, που θα φέρει περισσότερα έσοδα.

«Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης διετίας» λέει με έμφαση ο κ. Τάσιος, «ένα στοίχημα, όμως, με προβλήματα όπως, υψηλή φορολογία, φόρο διαμονής από 1/1/2018, στο οποίο αναμένουμε ακόμη τη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα μπει, αν και εμείς το βλέπουμε δύσκολο», και που αυτό σημαίνει επιβάρυνση ανά διανυχτέρευση, ανά δωμάτιο, 1,5 ευρώ για τα 3άστερα, 4 ευρώ για τα 4άστερα, 5 ευρώ για τα 5άστερα ξενοδοχεία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τάσιος, έθιξε το θέμα της παραξενοδοχείας, το οποίο ναι μεν έγινε νόμος, ωστόσο, όπως μας εξηγεί, ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, δεν είναι ακόμη έτοιμη η απόφαση για τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οπότε είναι αδύνατη και η δημιουργία του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.

Στο +15% οι προκρατήσεις της σεζόν!

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΕΞΧ, Γρηγόρη Τάσιο, να μας δώσει την εικόνα σ’ ότι αφορά τις προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν.

«Το 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – Μάρτιο- έχουμε αύξηση 15% στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από τη δυτική αγορά σε μεγάλο ποσοστό (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία) και το υπόλοιπο από τα Βαλκάνια, που είναι πάντα σταθερή αγορά για το νομό λόγω της οδικής πρόσβασης» απαντάει στο debbiestravel.gr ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις νέες αγορές, η Ιταλία δείχνει καλή κινητικότητα, με τη σεζόν να ξεκινάει στις 28 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, και να κλείνει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Ανοδική πορεία, βεβαίως, υπάρχει και στη Νότια Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο) και στο Ιόνιο, «η Κως έχει το θετικό ότι φέρνει τα παλιά της νούμερα, η οποία έχει χτυπηθεί από το προσφυγικό» αναφέρει ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι το Βόρειο Αιγαίο λόγω του προσφυγικού ζητήματος σημειώνει πτώση της τάξεως του 40 %– 50%.

Να σημειώσουμε ότι για το Βορειοανατολικό Αιγαίο, πλήγμα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστεί για το 2017 η βίζα των 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες. Μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τα τελευταία χρόνια σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο.

Και αν η χρονιά πηγαίνει καλά, «γιατί δεν έχουμε την αγορά της Τουρκίας» όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος της ΕΞΧ και ΤΟΧ, ωστόσο, εξηγεί ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία που να λέει στους τουρίστες να μην πάνε στην Τουρκία.

«Δεν την επιλέγουν καθαρά από φόβο’ κάποια στιγμή όμως η Τουρκία θα επανέλθει» εξηγεί ο κ. Τάσιος συμπληρώνοντας «οι εκτιμήσεις της αγοράς λένε ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει ούτε το 2018. Εμείς θα πρέπει να δούμε στρατηγικά πως θα φέρουμε περισσότερο κόσμο, περισσότερες αφίξεις, στα ‘άκρα’ όμως της σεζόν. Το ζήτημα για εμάς είναι τα ‘άκρα’ της σεζόν» τονίζει ο κ. Τάσιος.

belgrade-01

Επενδύσεις στη Χαλκιδική

Και επειδή, «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!», οι επενδύσεις στο νομό προσελκύουν το ενδιαφέρον Ομίλων που ήδη δραστηριοποιούνται, αλλά και νέων.

Στο στάδιο των αδειοδοτήσεων βρίσκεται μια νέα επένδυση στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα, στην περιοχή Ξηροποτάμι, στην Ιερισσό, που αφορά δυο (2) ξενοδοχεία 300 κλινών, 5 αστέρων, ρωσικών συμφερόντων, πρότζεκτ που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.

Ο Όμιλος ΙΚΟS RESORTS – SANI επενδύει στο νομό Χαλκιδικής (αλλά και Κέρκυρα και Κω), «μια επένδυση για το 2017, που φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ» επισημαίνει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ και ΤΟΧ, κ. Τάσιος.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε η επένδυση του Eagles Villas, για το Μάιο του 2017, «σημαντική επένδυση που ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ» ενώ στα σκαριά των αδειοδοτήσεων είναι η επένδυση στον Άγιο Ιωάννη, της οικογένειας Μεντεκίδη, για 5άστερο ξενοδοχείο, με την δε έκταση στο Παλιούρι, έχει προκύψει πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες, που σημαίνει πρόβλημα στην αδειοδότηση.

xalkidiki-landscape

*

-Στο επόμενο διάστημα ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής θα ανακοινώσει μια συνεργασία, μια μεγάλη χορηγία, ενός πάροχου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αφορά τη μελέτη και την υλοποίηση 10 περιπατητικών διαδρομών.

«Πιστεύουμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια, σ’ αυτό που μπορεί να τοποθετηθεί η Χαλκιδική, για επιμήκυνση της περιόδου, Μάιο και Οκτώβριο, είναι ο περιπατητικός τουρισμός, ο τουρισμός ποδηλάτου» λέει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος, αναφέροντας ότι οι αεροπορικές αφίξεις που έχει η Θεσσαλονίκη, μπορούν να υποστηρίξουν τις υποψήφιες αγορές (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία). Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και η υλοποίηση θα γίνει το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα