Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΔιημερίδα για τον πολιτισμό από το Ε.Κ.Β.Μ.Μ.

Διημερίδα για τον πολιτισμό από το Ε.Κ.Β.Μ.Μ.

«ΕΚΒΜΜ. 20 χρόνια Πολιτιστικής Δημιουργίας. Απαντώντας δημιουργικά στην κρίση με τη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Κείμενο: Ντ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Η διημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο, με αφορμή την 20ή επέτειο επιτυχούς δραστηριοποίησής του στον χώρο του πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης”.

Στην διημερίδα θα παρουσιαστεί το πλούσιο έργο που έχει ήδη επιτυχώς υλοποιήσει το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή) καθώς και τα έργα που δρομολογεί για το άμεσο μέλλον.

«Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας»

Στο πλαίσιο της διημερίδας διοργανώνεται συνεδρία ειδικά αφιερωμένη στη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και στις θετικές επιπτώσεις που έχουν αυτά στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την τέχνη, την παιδεία, την επιστήμη κ.ά. Μια βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν  τα τελευταία χρόνια υπήρξε η καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας», ένας θεσμός για τον οποίο το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. με τους εταίρους του εργάστηκαν εντατικά στο πλαίσιο του έργου: “ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα” (www.limenproject.net).

Προβολή ντοκιμαντέρ

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” (Λεωφόρος Στρατού 2).

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους σχετικούς χαιρετισμούς, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της διευθύντριας του ΕΚΒΜΜ Αναστασίας Τούρτα, του γενικού πρόξενου Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνη Μανδρίτη, του προέδρου Εταιρίας Κυπριακών Σπουδών Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, του σκηνοθέτη Γιώργου Μπότσου και του μουσικού Ross Daly.

Στις 20.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: “ΟΛΚΑΣ ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο” και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση.

*

-Το ΕΚΒΜΜ μέσα από τις δράσεις του αναδεικνύει την ιστορία των μεσαιωνικών μνημείων, συντονίζει ένα δίκτυο πολιτιστικών φορέων στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, υποστηρίζει τον πολιτιστικό τουρισμό εντάσσοντας στρατηγικές μελέτες ανάπτυξής του στα προγράμματα που εκπονεί.

Οι συνέργειες με τους φορείς τουρισμού της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ελλάδας, συνδέουν τον πολιτισμό με τον τουρισμό, τους δύο καίριους άξονες ανάπτυξης της χώρας μας.

-Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με την παρουσίαση των έργων ΟΛΚΑΣ, ΟΛΚΑΣ ΙΙ, ΛΙΜΗΝ από την προϊσταμένη του γραφείου προώθησης Επιστημονικής Έρευνας ΕΚΒΜΜ, Φλώρα Καραγιάννη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες. Μεταξύ των ομιλητών η Γεωργία Άννα Κανάκη από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Αναστασία Χατζηνικολάου σύμβουλος Ανάπτυξης – Χωροτάκτης –Περιβαλλοντολόγος, η Σοφία Μπουρνατζή σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα