Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαΓεύσεις, χρώματα κι αρώματα στη «Δραμοινογνωσία»!

Γεύσεις, χρώματα κι αρώματα στη «Δραμοινογνωσία»!

Και μουσικές, και κέφι, και διασκέδαση, και οίνος, οίνος τοπικός δραμινός, και αρώματα και γεύσεις και…νέες αφίξεις! Όλα αυτά στη Δράμα, την πόλη του οίνου και του πολιτισμού!

Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Dramoinognwsia-2016

Ήταν η τρίτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε φέτος η «Δραμοινογνωσία», ο τίτλος της οποίας ήταν «Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού».

Όλα ξεκίνησαν πριν καμιά 5ετία – 6ετία, ήταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που ‘υπηρετεί’ την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με αγάπη, μεράκι, με επαγγελματισμό!

Η ιδέα τελικά πήρε ‘σάρκα και οστά’, πριν 3 χρόνια, «η Δράμα είναι ένας τόπος πολυσυλλεκτικός, και εδώ το οινογαστρονομικό προϊόν έρχεται να συναντήσει το τουριστικό» διαβάζω στις σημειώσεις μου από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί τον Οκτώβριο του 2014, στη Δράμα, και μεταξύ άλλων, είχε πει η κα. Τζήμου.

Οκτώβριο του 2014 είχε πραγματοποιηθεί η 1η Δραμοινογνωσία, στις αρχές Ιουνίου πέρυσι, και από τις 23 έως τις 29 Μαΐου φέτος, όπου η κορύφωση των εκδηλώσεων συνέπεσε με τον ετήσιο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες», όπου τα οινοποιεία, όχι μόνο της Δράμας, αλλά και των υπολοίπων αμπελουργικών ζωνών της Ελλάδας, υποδέχονται τους οινόφιλους με διάφορες εκδηλώσεις, γευστικές δοκιμές κ.ά.

«Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού» λοιπόν και η φετινή «Δραμοινογνωσία» ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις, δράσεις, γευσιγνωσίες, οινογνωσίες, μουσικές βραδιές, γιορτή αγοράς κ.ά.

Είναι μια ευκαιρία, τόσο για τους Δραμινούς όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής, αφενός να διασκεδάσουν, αφετέρου να συμμετέχουν σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και βεβαίως να γνωρίσουν τον τοπικό οίνο, να επισκεφτούν τα οινοποιεία της Δράμας – επτά στο σύνολο-, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους και να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να δοκιμάσουν κρασιά αλλά και να γνωρίσουν τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς.

Είναι μια ευκαιρία τόσο για την πόλη της Δράμας όσο και για ολόκληρο το νομό, να καθιερωθεί ως ένας προορισμός οινικού τουρισμού, να μυηθούν οι επισκέπτες στη γη του Διονύσου – του θεού της Έκστασης και της γονιμότητας της γης-, να γευτούν, να γνωρίσουν, να ταξιδέψουν πραγματικά και νοερά.

«Στην υγειά μας! Πίνουμε κρασί…και το εννοούμε!»

Ήταν ο τίτλος της κεντρικής εκδήλωσης της 3ης Δραμοινογνωσίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, την πλατεία Ελευθερίας.

Γεμάτη από κόσμο η πλατεία, εκεί και εμείς, εκεί και το 5άμετρο 1.000 λίτρων μπουκάλι με δραμινό οίνο, και τα ξεσηκωτικά κρουστά των «Fasarioso» και τα χορευτικά από το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας και τα κέντρα μπαλέτου «Pirouette». Εκεί και ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Ανάργυρος Πατακάκης, απευθύνοντας τους χαιρετισμούς τους προς τους παρευρισκόμενους.

Όλη η πόλη μια παρέα, όλη η πόλη μια γιορτή, από την πλατεία λοιπόν στους δρόμους της πόλης, στα μπαράκια, τα καφέ και τα εστιατόρια! Και εμείς καταλήξαμε στο εξαιρετικό ξενοδοχείο – η νέα άφιξη που προαναφέραμε- Hydrama Grand Hotel στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας. Εκεί όπου και θα δειπνούσαμε και όπου βεβαίως διανυκτερεύσαμε!

5άστερη πολυτέλεια!

Μετράει σχεδόν δυο μήνες ζωής’ αναφερόμαστε στο Hydrama Grand Hotel, στη βόρεια πλευρά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, αυτό το επιβλητικό κτίσμα 7.500 τ.μ., αυτό το ιστορικό κτίσμα, παλιά καπναποθήκη, η οποία λειτουργούσε ως χώρος επεξεργασίας καπνού έως το 1974 και έκτοτε ως αποθήκη καπνού.

Και σήμερα, εν έτη, 2016, η ιστορική πενταόροφη καπναποθήκη του Herman Spierer, 90 χρόνια μετά την ανέγερση της, δίνει τη σκυτάλη στο Hydrama Grand Hotel και στον Κρητικό επιχειρηματία Μανώλη Λεδάκη και την οικογένειά του, που με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου και με τη μελέτη του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου του Αντώνη Στυλιανίδη προχώρησε στην αποκατάστασή του κτιρίου και στη σημερινή του πολυτελή λειτουργία.

64 deluxe δωμάτια, 7 σουίτες και μια προεδρική σουίτα, στα οποία αναδεικνύονται τα ξύλινα στοιχεία του κτίσματος διατηρώντας τα εμφανή, minimal σχεδιασμός, υλικά ύψιστης τεχνολογίας, στρώματα και κλινοσκεπάσματα της Cocomat, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και τουαλέτα.

Κέντρο ευεξίας για την απόλυτη χαλάρωση, εστιατόριο, καφέ μπαρ, συνεδριακός χώρος, κάβα και πώληση οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής, χώρος οινογνωσίας, εντυπωσιακό lobby σ’ ένα ιστορικό πενταόροφο κτίριο μήκους 60 μ. και πλάτους 20 μ.

Hydrama Grand Hotel, εκεί που πολύ σύντομα θα σας ξεναγήσω, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την ιστορία του κτιρίου, την παλιά και τη σύγχρονη. Και βεβαίως, τις ανέσεις του, που στο σύνολο της λειτουργίας του, βάζει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Οίνος, γνώση και οινοποιοί!

Ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Semillon, Cabernet Franc, Merlot, Tempranillo αλλά και οι δικές μας Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο καλλιεργούνται στα δραμινά εδάφη από τα επτά συνολικά οινοποιεία του νομού Δράμας.

Πρώτη μας επίσκεψη στο οινοποιείο «Κτήμα Τέχνη Οίνου», στο Μικροχώρι, των δυο μηχανικών, του Γιάννη Παπαδόπουλου και του Γιάννη Καλαϊτζίδη, εκεί όπου το μεράκι και το χόμπι, κάπου το 1993, αναβίωσε έναν παλιό οικογενειακό αμπελώνα, και δυο χρόνια μετά, το 1995, δημιουργήθηκε το Κτήμα. «Τέχνη Αλυπίας» οι πρώτες ετικέτες του Κτήματος που κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών. Ετήσια παραγωγή του Κτήματος οι 300.000 φιάλες, 310 στρέμματα αμπελώνες, 350 βαρέλια και «συνεχώς πρέπει να επενδύουμε στο κρασί’ θέλουμε την ποιότητα» όπως μας είπε ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Δεύτερη επίσκεψη στο «Κτήμα Παυλίδη» στα Κοκκινόγεια, το «THEMA», ξέρετε, αυτό το ωραίο κρασί που παράγει το συγκεκριμένο κτήμα, και οι αμπελώνες του οποίου απλώνονται ανάμεσα σε τρία όρη, το Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παγγαίο.

Ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου οινοποιείου ο νυχτερινός τρύγος, «ξεκινάμε κατά τις 10 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες» μας λέει ο οινολόγος του Κτήματος, Παναγιώτης Κυριακίδης.

Επιπρόσθετα, σ’ ότι αφορά τα νέα του Κτήματος Παυλίδη, τόσο ο κ. Κυριακίδης όσο και ο οινοπαραγωγός Χριστόφορος Παυλίδης, μας ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει οι νέες φυτεύσεις με ελληνικές ποικιλίες, λευκές και ερυθρές, και εντός του 2018, με την 20ετή επέτειο του Κτήματος, αν βγει στην αγορά η νέα ετικέτα!

Κτήμα Μιχαηλίδη, Οινογένεσις, Nico Lazaridi

Είμαστε στον Άγιο Αθανάσιο, σε μια εύφορη περιοχή κοντά στους αρχαίους Φιλίππους, εκεί όπου επισκεπτόμαστε το «Κτήμα Μιχαηλίδη» του Ιορδάνη Μιχαηλίδη.

«Ασχολήθηκα στα 16 μου χρόνια, με ένα μικρό αμπέλι του παππού μου, και όνειρό μου ήταν να βγάλω το δικό μου εμφιαλωμένο κρασί» μας είπε ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στο οινοποιείο του. Το οινοποιείο που παράγει 45.000 φιάλες ετησίως, εκ των οποίων το 25% εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, οι δε αμπελώνες του εκτείνονται σε 130 στρ. – τα 50 στρ. στον Άγιο και τα 80 στρ. στα Κύργια. Στόχος δε του οινοπαραγωγού είναι η παραγωγή ποιοτικού κρασιού – έστω και αν με τη μικρή παραγωγή «δεν μπορείς να ανοίξεις εύκολα πόρτες», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης.

Νέα του ετικέτα η…Queen, ένα ροζέ ημίξηρο, από τις ποικιλίες Syrah και Gewurztraminer, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά τον Ιανουάριο του 2016.

Αδριανή και Κτήμα «Οινογένεσις» είναι η επόμενη επίσκεψή μας, στο οινοποιείο του Μπάκη Τσάλκου, με τη μακεδονίτικη επιβλητική αρχιτεκτονική, καταμεσής των αμπελώνων.

«Το κρασί για μας είναι τρόπος ζωής» μας λέει ο Μπάκης Τσάλκος, ξεναγώντας μας παράλληλα στο οινοποιείο, το οποίο έφτιαξε το 2007. Ωστόσο, από το 1987, ο Μπάκης ερχόμενος από Γαλλία, φύτευσε γαλλικές ποικιλίες στην περιοχή, βάζοντας το λιθαράκι του για την ένταξη της Δράμας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

«Η Ελλάδα κατέχει το 1,8% του παγκόσμιου οινικού γίγνεσθαι» λέει με δόση απογοήτευσης ο Μπάκης Τσάλκος, ωστόσο η ετήσια παραγωγή του η οποία ανέρχεται στις 170.000 φιάλες, δεν τον σταματάει να κάνει όνειρα, να έχει όραμα, και να βλέπει μεγάλες αγορές, με τις ΗΠΑ και το Μανχάταν να κατέχουν τις πρώτες θέσεις της προσπάθειάς του. Και εμείς, του το ευχόμαστε ολόψυχα!!

Τοπική κοινότητα Αγορά, Οινοποιία «NICO LAZARIDI», που φέτος εορτάζει 25 χρόνια από τον πρώτο τρύγο του «Μαγικού Βουνού» ερυθρού. Τι να πούμε για το «ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ», αλλά και για την ομώνυμη πινακοθήκη που έχει δημιουργήσει το Κτήμα, με μοναδικά έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί για τις ετικέτες του «Μαγικού Βουνού» από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω, να θαυμάσω τα έργα τέχνης της Πινακοθήκης, να ακολουθήσω την ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και νέες πτέρυγες, από τον οινολόγο του Κτήματος Θόδωρο Παναγόπουλο, να συμμετέχω στην οινογνωσία κρασιών του κτήματος «NICO LAZARIDI» με την Federica Lazaridi να μας μυεί στις ποικιλίες, τις χρονολογίες και τα χαρακτηριστικά του «Μαγικού Βουνού» και του «Perpetuus», να δειπνήσω στους κήπους του οινοποιείου με την οικογένεια του Φρεδερίκου Λαζαρίδη…

Τελικά, βρέθηκε χρόνος για όλα τα παραπάνω, και παράλληλα, έμαθα, ότι φέτος θα κυκλοφορήσει και πάλι στην αγορά ο «Μελισσουργός»!! Αναμένουμε, και μέχρι τότε, απολαμβάνουμε το εξαιρετικό Perpetuus το λευκό του 1015, με 95% Semillon και 5% Manzoni.

Κώστα Λαζαρίδη και Κτήμα Μανωλεσάκη

Άλλα δυο οινοποιεία είχαμε να επισκεφτούμε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην 3η «Δραμοινογνωσία», το Κτήμα «Κώστα Λαζαρίδη» και το Κτήμα «Μανωλεσάκη», και τα δυο στην Αδριανή Δράμας, περίπου 12 χλμ. από την πόλη της Δράμας.

Με 800.000 φιάλες ετησίως παραγωγής και 50% εξαγωγές σε 23 χώρες το Κτήμα «Costa Lazaridi», με το Domaine Costa Lazaridi Rose, το Merlot, είναι η 2η χρονιά που κυκλοφορεί στην αγορά, «είναι τύπου Προβηγκίας, ανοιχτόχρωμο» μου λέει ο οινολόγος του Κτήματος, Γιάννης Οξυζίδης.

«Ένα τσίπουρο, ένα ούζο θα πιείτε» μας είπαν ο οινοποιός Κώστας Λαζαρίδης, ο υιός του Γεράσιμος, ο εμπορικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ζάχαρης και ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων Χαρίτων Μαρονικολάκης.

Τι ούζο; Απίστευτοι μεζέδες στο τραπέζι, ένα Domaine Costa Lazaridi Rose, την καινούργια σας ετικέτα θα δοκιμάσω, αξιότιμοι κύριοι του Domaine Costa Lazaridi’ στην υγεία σας!

Και η 3η «Δραμοινογνωσία» για εμάς, ολοκληρώνεται, την Κυριακή το μεσημέρι 29 Μαΐου, στο Κτήμα Μανωλεσάκη, στο κτήμα του Σταύρου Μανωλεσάκη και της οικογένειάς του.

«Αντικριστά» ή αλλιώς «οφτό κρέας» όπως το λένε οι Κρητικοί, αρνίσιο κρέας το οποίο από διατροφικής πλευράς, θεωρείται ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Κυριακή μεσημέρι, στο Κτήμα Μανωλεσάκη, τα «αντικριστά» σιγοψήνονται έξω στο προαύλιο του Κτήματος, ο Σταύρος Μανωλεσάκης και σύσσωμη η οικογένειά του, μας καλωσορίζει.

Το «Γέννημα Ψυχής» παράγει, μεταξύ άλλων, ο Μανωλεσάκης, με τη συνολική παραγωγή του κτήματος να φτάνει τις 150.000 φιάλες ετησίως, και με το 30% να είναι εξαγωγές.

«Γέννημα Ψυχής», κυρίες και κύριοι, γεμάτη η ψυχή μου από τη διήμερη παραμονή μου σ’ έναν τόπο, που αναδύει, γεύση, πολιτισμό, οίνο, αγάπη, μα πάνω απ’ όλα αναδύει ψυχή!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα