Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδεςΑμοργός – ο ρόλος του κινηματογράφου και ο τουρισμός!

Αμοργός – ο ρόλος του κινηματογράφου και ο τουρισμός!

Όταν το απέραντο γαλάζιο, τα λευκά δρομάκια της Χώρας, η άγρια ομορφιά, η τοπική γαστρονομία, οι ντόπιοι και τα παραδοσιακά καφενεία «ταξιδεύουν» σ’ όλον τον κόσμο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ομαδική φωτογραφία των συνέδρων στο 15ο ΥΠΕΡΙΑ στην Αμοργό!

15o ΥΠΕΡΙΑ (σ.σ. Υπερία είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Αμοργού) συνέδριο για τον τουρισμό και τον πολιτισμό και παράλληλα το 8ο διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Αμοργού. 26 – 29 Οκτωβρίου, στη νήσο Αμοργό, στις ολόλευκες Κυκλάδες, στο Αιγαίο Πέλαγος, στο ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa».

Στο 5άστερο «Aegialis Hotel & Spa» πραγματοποιήθηκε, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, το ΥΠΕΡΙΑ

100 περίπου σύνεδροι, κινηματογραφιστές, παραγωγοί, σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου, bloggers, δημοσιογράφοι.

100 περίπου σύνεδροι από 20 χώρες έδωσαν το ‘παρών’ στο 15ο ΥΠΕΡΙΑ

100 σύνεδροι από 20 χώρες, επί 4 μέρες στην Αμοργό, είδαν, άκουσαν, αφουγκράστηκαν, περπάτησαν, γεύτηκαν, κινηματογράφησαν, αντάλλαξαν απόψεις, και εν τέλει, πήραν το καράβι της επιστροφής «γεμάτοι» εμπειρίες, «γεμάτοι» νέες εμπειρίες.

Παρακαλουθώντας και ακούγοντας για την τοπική γαστρονομία

Τουρισμός + Πολιτισμός

Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ ξεκίνησε το 2003, ήταν ένα όραμα της πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολαρίων Αμοργού, Ειρήνης Γιαννακοπούλου, ‘ψυχής’ του ΥΠΕΡΙΑ, το οποίο συνεχίζεται, ύστερα από 15 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, διαδίδοντας τα κάλλη της Αμοργού ανά τον κόσμο.

Ειρήνη Γιαννακοπούλου, επί της οργανωτικής επιτροπής, η ‘ψυχή’ του ΥΠΕΡΙΑ

«Κινηματογράφος – ένα εργαλείο τουριστικής προβολής και οικονομικής ανάπτυξης και ο κινηματογραφικά προκαλούμενος τουρισμός» ήταν το κεντρικό θέμα του φετινού 15ου ΥΠΕΡΙΑ.

Κινηματογραφιστές από διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικοί, ανέπτυξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα του κινηματογράφου και του ρόλου του στην κοινωνία, στην τοπική κοινωνία.

Ποιος δε θυμάται το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν, που γυρίστηκε στην Αμοργό πριν 30 έτη; Μονάχα σε 3 εβδομάδες από την έναρξη προβολών της γαλλικής παραγωγής στη Γαλλία εκδόθηκαν 8 εκατ. εισιτήρια. Κάθε χρόνο κατακλύζουν την Αμοργό Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν τον τόπο όχι μόνο για το κλασικό «ήλιος + θάλασσα», αλλά και για τις υπόλοιπες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Απέραντο γαλάζιο…!

Και από αυτές, πιστέψτε με, έχει πολλές να προσφέρει το νησί!

Στη Λαγκάδα, και σε πρώτο πλάνο ο διευθυντής της CIFFT, Alexander Kammel

Γαστρονομία, ευεξία, περιπατητικός τουρισμός, θρησκευτικός

Πίτες με σκαρολάχανα, μαζεμένα από τα βράχια του νησιού, και κατσίκι Αμοργού. Φάβα (το φάβα το λένε στην Αμοργό), γιαπράκια και ξεροτήγανα. Βότανα αρωματικά, ψημένη ρακή (με μυρωδικά, κανέλα και γαρίφαλο) και μαθήματα αμοργιανής κουζίνας.

Η Μαρουσώ αλέθει το φάβα σε παραδοσιακό μύλο

Πώς φτιάχνονται τα χορτοπιτάκια και τα ‘μεθυσμένα’ – πιτάκια με λίγο κρασί στη ζύμη τους-, πώς αλέθουν το φάβα, ήταν μερικά από τα μαθήματα που παρουσιάστηκαν από γυναίκες της Αμοργού και της νεοϊδρυθείσας «Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού».

Μαθήματα αμοργιανής κουζίνας από την Αννίτα

Και έρχεται ο περιπατητικός τουρισμός, με δίκτυο μονοπατιών, που ενώνουν το ένα χωριό με το άλλο, απολαμβάνοντας τη φύση, συλλέγοντας βότανα, αφουγκράζοντας τους ήχους, φωτογραφίζοντας με τα μάτια και την ψυχή το μοναδικό τοπίο του νησιού!

Διασχίζοντας το μονοπάτι Λαγκάδα – Θολάρια, 1 ώρα και κάτι

Άλλη μια μορφή τουρισμού, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, αποτελεί ανερχόμενη τάση ταξιδιωτών, και η Αμοργός συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία για αξιοποίηση. Γιόγκα, ευεξία, χαλάρωση σε spa με πισίνα με θαλασσινό νερό συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού του νησιού.

Στο κέντρο ευεξίας του Aegialis Hotel & Spa με την πισίνα με το θαλασσινό νερό

Όσο για το θρησκευτικό τουρισμό, στην Αμοργό, βρίσκεται γαντζωμένη στα βράχια, στα 300 μ., η επιβλητική ολόλευκη μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας, η οποία είναι υποψήφια για την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Και εορτάζει, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.

Υποψήφια για ένταξη στην UNESCO η Παναγία Χοζοβιώτισσα

Κινηματογράφος – το δυνατό ‘χαρτί’!

Μέσα από ένα επιτυχημένο συνέδριο έρχεται η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. «Όχι, δεν είναι προφανές, ότι ένα τέτοιο συνέδριο μπορεί να πραγματοποιηθεί σ’ ένα νησί με δύσκολη πρόσβαση, όπως η Αμοργός» επισήμανε ο πρόεδρος του 15ου ΥΠΕΡΙΑ και 8ου διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, σκηνοθέτης και παραγωγός, συμβάλλοντας στα μέγιστα για την επιτυχία του φετινού συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου και φεστιβάλ Αμοργού Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας

65 ταινίες διαγωνίστηκαν από 20 χώρες, στις κατηγορίες, Ελληνικές Ταινίες, Ταξίδια, Ντοκιμαντέρ, Διαφήμιση.

Κερδισμένοι και «χαμένοι»; Όχι, όλοι υπήρξαν κερδισμένοι, συμμετέχοντας στο 15ο ΥΠΕΡΙΑ και στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού.

Από αριστερά, Αντώνης Κιούκας (πρόεδρος ΥΠΕΡΙΑ), Νικόλαος Φωστιέρης (δήμαρχος Αμοργού), Χαράλαμπος Καρίμαλης (πρόεδρος ΕΟΤ)

Από τον πρόεδρο του ΕΟΤ, Χαράλαμπο Καρίμαλη, που έδωσε το ‘παρών’ στο συνέδριο, και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Κωνσταντίνο Τσέγα, με τοποθέτησή του σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες και πιθανότητες/επιλογές της Ελλάδας για οπτικοακουστικές παραγωγές, από τον δήμαρχο Αμοργού Νικόλαο Φωστιέρη και τον πρόεδρο τοπικού συμβουλίου της Χώρας Αμοργού Βαγγέλη Δεσποτίδη, από τον Έλληνα παραγωγό της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» Νίκο Γιαννόπουλο, τον σκηνοθέτη και παραγωγό και πρώην αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρη Σοφιανόπουλο, τον διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών (CIFFT) Alexander Kammel (σ.σ. το φεστιβάλ ταινιών Αμοργού είναι υποψήφιο για ένταξη ως μέλος στην CIFFT), τη διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Βένια Βέργου, τον Στάθη Καλογερόπουλο από το γραφείο κινηματογράφου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους φιλόδοξους νεαρούς κινηματογραφιστές από Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη, από Πορτογαλία και Ινδία, από Καναδά, Κίνα και Βραζιλία κ.α., τους Έλληνες παραγωγούς και κινηματογραφιστές που συμμετείχαν και γνώρισα Έλλη Ρουμπέν με τη ταινία «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας», Βαγγέλη Τζουμανέκα με τον «Καπετάνιο» αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει στα Θολάρια Αμοργού, τους παραγωγούς με απτά παραδείγματα από Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία αλλά και Ελλάδα, και όλοι όσοι συμμετείχαν στο ιδιαίτερα επιτυχημένο 15ο ΥΠΕΡΙΑ και 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού.

Από αριστερά, Κων/νος Τσέγας (γ.γ. ΕΟΤ), Ντέπυ Χιωτοπούλου, Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Αντώνης Κιούκας

Το ραντεβού δόθηκε για του χρόνου, στο ίδιο μέρος, τις ίδιες ημερομηνίες, στο ίδιο νησί, από τους ίδιους ανθρώπους. Ευχόμαστε, ολόψυχα, καλή επιτυχία!

Το Debbiestravel.gr, ως Χορηγός Επικοινωνίας, συμμετείχε στο 15ο ΥΠΕΡΙΑ και στο 8ο διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Αμοργού, με καθημερινές ανταποκρίσεις από τα δυο συνέδρια, από τις παράλληλες δράσεις στο νησί, αποτυπώνοντας με κείμενα και φωτογραφίες τόσο τις εργασίες του 4ήμερου συνεδρίου όσο και τις εκδηλώσεις σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

-Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους όσοι δούλεψαν για τη μεγάλη επιτυχία του 15ου ΥΠΕΡΙΑ και 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού. Στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολάριων Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου και στον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή συνεδρίου και φεστιβάλ Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Τα βραβεία στην τελετή λήξης του 8ου Φεστιβάλ ταινιών Αμοργού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα