Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΤα «αγκάθια» για τον τουρισμό

Τα «αγκάθια» για τον τουρισμό

Από τη μια η γεωπολιτική αστάθεια, από την άλλη το προσφυγικό ζήτημα, η γενικότερη ανασφάλεια, η εξάπλωση της τρομοκρατίας αλλά και οι καθυστερήσεις για την έκδοση τουριστικής βίζας, είναι μερικά από τα «αγκάθια» για τον τουρισμό.

Πώς θα κυλήσει όμως η χρονιά; Τις εκτιμήσεις του, μας δίνει ο πρόεδρος του ΟΤΧ και ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Συγκρατημένος δείχνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος μιλώντας στο debbiestravel.wordpress.com, επισημαίνει ότι αφενός ως χώρα έχουμε καταταχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο – με ότι αυτό συνεπάγεται- αφετέρου, όσο υπάρχει πολιτικο – οικονομική αστάθεια αλλά και το προσφυγικό ζήτημα, δεν θα έχουμε και την καλύτερη σεζόν.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τάσιο, τα μηνύματα που πήραν από τη συμμετοχή τους στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Ολλανδίας και του Βελγίου, είναι «θετικά για τη Χαλκιδική, αρνητικά όμως για τη χώρα, εξαιτίας βεβαίως του προσφυγικού ζητήματος» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΞΧ συμπληρώνοντας ότι από τις δυο παραπάνω χώρες αναμένονται περί τις 15.000 αφίξεις.

Είναι οι νέες αγορές για τη Χαλκιδική, όπου μαζί με την Ιταλία, εκεί όπου μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση του Μιλάνου, αναδείχθηκε και το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη -εγκρίθηκε και ανακηρύχθηκε από την UNESCO για τη συμπλήρωση των 2.400 χρόνων από την γέννηση του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη- «εκεί, όπου δίνουμε ώθηση και στον αρχαιολογικό τουρισμό» λέει ο κ. Τάσιος, κατατάσσοντας ουσιαστικά την Ιταλία, ως τρίτη εθνικότητα, στις νέες αγορές της Χαλκιδικής (μαζί με το Βέλγιο και την Ολλανδία).

Grigoris Tasios Xalkidiki

-25% οι Γερμανοί, σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι

Μείωση στις προκρατήσεις από τη Γερμανική αγορά, παρατηρείται, της τάξεως του 25%, σε σχέση με πέρυσι, όπως επισημαίνει στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν κινείται καθόλου, και στο γενικότερο πρόβλημα της χώρας αλλά και της ισοτιμίας ρουβλίου – ευρώ, έρχεται να προστεθεί και το θέμα της βίζας*.

«Από το υπουργείο Εξωτερικών, μας ενημέρωσαν ότι από την 1η Απριλίου θα υπάρχουν οι υποδομές για να γίνουν 60 προσλήψεις για τη στελέχωση των visa centers» αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Από την άλλη πλευρά, πολύ σταθερή αξία αποτελεί η Βαλκανική αγορά για την Χαλκιδική, λόγω οδικής πρόσβασης, «οι οποίοι όμως θα εμφανιστούν στην περιοχή μετά τις 25 Μαΐου» σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΤΧ και της ΕΞΧ.

Ξενοδοχεία για το Πάσχα  

Πέντε ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν από την 1η Απριλίου, υποδέχοντας τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.

«Τα υπόλοιπα θα ανοίξουν για την περίοδο του Πάσχα, ενώ η σεζόν θα ‘ανοίξει’ στις 15 Μαΐου» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Τάσιος και συμπληρώνει «θα είναι λίγο χειρότερα από πέρυσι».

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τάσιου, όσο θα υπάρχει πολιτικο – οικονομική αστάθεια και άλυτο το προσφυγικό ζήτημα, η χώρα μας δεν θα έχει και την καλύτερη τουριστική σεζόν.

Αυτό άλλωστε, επισήμανε, πρόσφατα, και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ.

« Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακίρης επισημαίνοντας ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις.

Τουριστική βίζα για Ρώσους τουρίστες

* Σ΄ότι αφορά τη χορήγηση θεώρησης εισόδου (τουριστικής βίζας) στους τουρίστες από Ρωσία, τον κώδωνα του κινδύνου, χτύπησαν πρόσφατα η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, και η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, καταθέτοντας, στη Βουλή, ερώτηση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων με τη χορήγηση θεώρησης εισόδου (τουριστικής visa) στους τουρίστες από τη Ρωσία.

Foteini Arabatzi

«Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων Ρώσων τουριστών και πολύτιμων εσόδων εξαιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης από τα αρμόδια υπουργεία, να στελεχώσουν τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία με αναγκαίο και καταρτισμένο προσωπικό για την έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής visa Schengen» δήλωσαν, συμπληρώνοντας «την ίδια ώρα, που οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, είναι ήδη έτοιμες, η Κυβέρνηση συνεχίζει να πελαγοδρομεί σε μία ακόμα απόδειξη ακυβερνησίας, ρισκάροντας ένα ακόμα πλήγμα για την ελληνική οικονομία.

Οι κ. Κεφαλογιάννη και Αραμπατζή, επισήμαναν ότι είναι θλιβερό όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή της σημαντικής ευκαιρίας, που παρουσιάζεται στη χώρα μας να απορροφήσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Tips

  • Να σημειώσουμε ότι η νέα διαδικασία χορήγησης θεώρησης εισόδου (τουριστικής βίζας) απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα, γεγονός, που καθιστά την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει να επισκέπτονται τους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών στα visa centers προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων των χεριών, που – ανάμεσα σε άλλα κριτήρια – επιβάλλει η νέα διαδικασία.
  • Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, η Ελλάδα απασχολεί 7 υπαλλήλους στα visa centers στη Ρωσία, ενώ η ανταγωνιστική Ισπανία απασχολεί 80! Σύμφωνα πάντα με την κα. Αραμπατζή, την περσινή χρονιά η ρωσική τουριστική αγορά προς την Ελλάδα σημείωσε φθίνουσα πορεία (από 1.300.000 Ρώσους τουρίστες το 2013 σε μόλις 550.000 με 600.000 την περσινή χρονιά).
  • Όσο για τη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ που ξεκινάει στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου, η κα. Αραμπατζή επισημαίνει πώς η Ελλάδα οφείλει να είναι πανέτοιμη ώστε να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την Ρωσική τουριστική αγορά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα