Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΣτέλιος Κεχρής- σεβασμός στην παράδοση!

Στέλιος Κεχρής- σεβασμός στην παράδοση!

«Για μένα, η ρετσίνα ήταν πάντα, κάτι παραπάνω από ένα κρασί που προσφέρει απόλαυση»!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Στέλιος Κεχρής

Ένας Άνθρωπος, σεμνός, ταπεινός, εργατικός, με όραμα αλλά και σεβασμό στην παράδοση, προσήλωση στην ποιότητα, με συνεχή πειραματισμό και καινοτομία.

Ο Στέλιος Κεχρής, η σχέση του οποίου με τη ρετσίνα έχει μια ιστορία πάνω από μισό αιώνα.

Ο Στέλιος Κεχρής και η οικογένειά του, η σύζυγός του, η κυρία Ντίνα, και οι τρεις τους κόρες, η Ελένη – οινολόγος του Κτήματος Κεχρή, η Μαρία και η Ζωή. Όλοι μαζί, απόλυτα προσηλωμένοι στο προϊόν που παράγουν, δεν στέκονται στο παρόν, στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

Για τον Στέλιο Κεχρή, η ρετσίνα ήταν πάντα, κάτι παραπάνω από ένα κρασί που προσφέρει απόλαυση.

«Ήταν ένα στοίχημα, ήταν το όχημα για να εκφράσω ένα όραμα, ότι τα παραδοσιακά μας προϊόντα εκτός από το ένδοξο παρελθόν μπορούν να έχουν και λαμπρό μέλλον» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο κ. Κεχρής.

Stelios Kechris Ο Στέλιος Κεχρής

Η ρετσινιά της ρετσίνας!

Η οικογένεια Κεχρή παρήγαγε ρετσίνα από το 1939. Επιστρέφοντας από τη Γαλλία, μετά τις σπουδές του, ως οινολόγος, ο Στέλιος Κεχρής, βρήκε ένα προϊόν που με τα χρόνια είχε απαξιωθεί. Και ενώ στις αρχές του 1960 η τυποποίηση της ρετσίνας έφερε μια επανάσταση, παράλληλα, επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προδιαγραφές για τη διατήρηση της ποιότητάς, άρχισε να υποβαθμίζεται.

«Είχα λοιπόν δυο επιλογές» θυμάται ο κ. Κεχρής, «να συνεχίσω την παράδοση της οικογένειας και του τόπου μου, ή να εγκαταλείψω αυτό το προϊόν και να στραφώ και εγώ στην παραγωγή νέου τύπου κρασιών, όπως ήταν το ρεύμα της εποχής» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Στέλιος Κεχρής.

DSCN9170 Η υπογράφουσα στο Οινοποιείο Κεχρή, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Συνεχίζοντας την παράδοση

Αναμφίβολα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος για τον Στέλιο Κεχρή, από το να συνεχίσει την παράδοση’ την παράδοση ενός προϊόντος, ελληνικού προϊόντος που είχε το πλεονέκτημα ως μοναδικού ελληνικού προϊόντος.

«Είχα την ακράδαντη πεποίθηση ότι μπορούσα να αλλάξω, τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα πράγματα» λέει ο κ. Κεχρής και συμπληρώνει «ήμουν πεπεισμένος ότι δεν έφταιγε το προϊόν αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζαμε».

Έτσι, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, προσήλωση στην ποιότητα, με συνεχή πειραματισμό που συνεχίζεται ακόμη, καθώς και καινοτομία, η οικογένεια Κεχρή παράγει εδώ και έναν αιώνα, ένα κρασί με ιστορία πάνω από 4.000 χρόνια, ένα μοναδικό προϊόν της ελληνικής γαστρονομίας, που δεν είναι άλλο από τη ρετσίνα!

Krasia Kechri

*

Σημείο αναφοράς για τη ρετσίνα, την αυθεντική ρετσίνα, αποτελεί, αναμφίβολα, το «Κεχριμπάρι», η παραγωγή του οποίου ξεκινάει το 1939. «Είναι η ρετσίνα με την οποία ξεκίνησα την πορεία μου, το κρασί που ενσάρκωσε όλες μου τις προσπάθειες, τους πειραματισμούς, τις καινοτομίες, που θέλησα να επιφέρω στο παραδοσιακό ελληνικό κρασί» λέει με μεγάλη σεμνότητα ο Στέλιος Κεχρής.

Kexribari

-Το «Κεχριμπάρι», από ποικιλία Ροδίτη 100%, απέσπασε το πρώτο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό κρασιού, το 1999, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, μετράει περισσότερες από 30 διακρίσεις.

-Το οινοποιείο Κεχρή παράγει και το «Δάκρυ του Πεύκου», από Ασύρτικο 100%, ένα κρασί που γεννήθηκε το 2006 ως ένα προϊόν αναζήτησης της ιδανικής ισορροπίας ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Έχει αποσπάσει Χρυσά Μετάλλια και σήμερα μετρά 45 διακρίσεις.

-Ο «Αφρός» είναι η νέα άφιξη του «Κεχρή», η πρώτη ‘pet-nat’ ρετσίνα, με φυσικό αφρό από τη ζύμωση και λεπτές φυσαλίδες, από Ροδίτη 100%.

-Όσο για τη «Ρόζα», πρόκειται για μια σπάνια ροζέ ρετσίνα, από 100% Ξινόμαυρο, ένα κρασί που συστήθηκε για πρώτη φορά το 2007 ως «Σε φόντο ροζέ».

-Το οινοποιείο «Κεχρή» βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έχει ετήσια παραγωγή 1.200.000 φιάλες, όπου το 30% εξάγεται στο εξωτερικό, σε περισσότερες από 21 χώρες σ’ όλον τον κόσμο.

Oinopoieio Kexri

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα